Over 'De Sportkamer'


Filip Speybrouck

De Sportkamer is een sportmedisch labo opgericht door Filip Speybrouck. Filip studeerde Bewegingswetenschappen en Motorische Revalidatie & Kinesitherapie aan de KULeuven. Als inspanningsfysioloog op de dienst cardiologie van het AZ Delta heeft hij reeds meer dan 15 jaar ervaring in het testen, adviseren en begeleiden van recreatieve, amateur- en topsporters. Mede door zijn jarenlange expertise in de echocardiografie werkte hij ook actief mee in de screening en testing van wielerteams als Beveren 2000, Topsport Vlaanderen en BMC Development Team alsook voetbalploegen als KSVRoeselare, Cercle Brugge en Excelsior Moeskroen.

Functie: Inspanningsfysioloog 
Coach Wielrennen & Triatlon

 

“Met de Sportkamer kan ik eindelijk de stap zetten naar mijn eigen inspanningslabo waar ik mijn passie voor sport en wetenschap kan delen door een persoonlijke aanpak van het testen, adviseren en begeleiden van sporters. Een juiste testanalyse en trainingsadvies zijn hierbij cruciaal. Het blijft voor mij daarom telkens opnieuw een uitdaging om bij iedereen, zowel recreant als topsporter, uit de minimaal beschikbare trainingstijd het maximaal rendement te kunnen halen.”

Werelduurrecord

Als sporter is Filip vooral actief als amateurwielrenner. Na een jarenlange passage in het Granfondo-circuit ligt zijn focus sinds 2014 vooral op het tijdrijden.

Na een eerste geslaagde poging in 2015 in de cat. 35-39 te Manchester verbeterde Filip recent het werelduurrecord bij de Masters in de categorie 45-49 op de piste van Aguascalientes in Mexico. In een uur legde hij een afstand af van 50.731km! Daarnaast won Filip ook verschillende internationale amateurtijdritten zoals de Monstertijdrit van Almere in 2016, werd hij in 2018 en 2019 provinciaal kampioen tijdrijden en behaalde een 5e plaats op het BK tijdrijden bij de EZC in 2018.Stijn Van der Jeught

Stijn behaalde een bachelor Lichamelijke Opvoeding en Biologie aan de Artevelde Hogeschool in Gent. Zelf is hij al een dertien jaar actief in het amateurwielrennen. Begonnen als MTB'er, legt hij nu vooral de focus op wegwedstrijden, granfondo’s en meer recent het gravelracen. Met 2x brons op het BK en een 7e en 5e plaats op het WK behoort hij momenteel tot de Europese top in z’n leeftijdscategorie!

Vanuit zijn functie als sportleerkracht en bijzondere interesse in verschillende trainingsmethodes is zijn passie voor training & coaching gegroeid. Enkele jaren geleden leerde hij Filip Speybrouck, de grondlegger van de Sportkamer, kennen in het tijdritcircuit. Zo ontstond het idee om zich samen met de expertise van Filip te gaan focussen op de begeleiding van duursporters.

Functie: Coach Wielrennen (Trainer B)

 

“Filip leerde me de kneepjes van het vak, hoe te periodiseren, wanneer te taperen, polarized trainen, leggen van accenten en opstellen van de juiste trainingen. Als leerkracht secundair onderwijs heb ik reeds veel ervaring opgedaan in het omgaan met jongeren (en volwassenen) en hoe ze te benaderen. Coaching is een constant proces van evalueren, communiceren en bijsturen. Bijzonder boeiend!” Aldus Stijn.

Matthias Hoornaert

In 2023 studeerde ik af als Master in de Bewegings- en Sportwetenschappen aan de Universiteit van Gent. Binnen de atletiek ben ik ook een gediplomeerd trainer B, gespecialiseerd in de halve fond en fond. Momenteel studeer ik nog revalidatiewetenschappen en kinesitherapie.

Sinds jaar en dag ben ik enorm geboeid door alles wat met sport en het menselijk lichaam te maken heeft. Zelf ben ik een competitieve afstandsloper en fervente liefhebber van tal van andere sporten. Als atleet werd ik reeds getest door Filip en heb ik tijdens mijn opleiding bij De Sportkamer stage gelopen. Ik ben enorm blij met deze kans om als coach deel uit te maken van De Sportkamer. Ik kijk er naar uit om met atleten samen te werken en zo al hun sportieve doelen na te streven. Ik heb er alvast heel veel zin in!

Functie: Coach Atletiek & Triatlon (Trainer B atletiek)


 

De Sportkamer in beeld